DO820 cyclic switching issue after upgrade from 800xA SV 5.0 SP1 to SV 6.0.1

Good day, everyone. During an upgrade process from an 800xA SV 5.0 SP1 to 6.0.1, a PM861A CPU showed certain anomalies in its behavior; specifically, 95% of all the DO820 that went through Modulebus and had at least a channel in an active state would switch every second said channels to “0” for approx. 200ms and then back to “1”. The valves connected to these outputs were supposed to stay active because of the programmed logics, but due to this issue they started switching off and on intermittently.


This issue started approx. 5 hours after the upgrade process on the controller was completed, and it only affected this specific CPU. After a modification on the hardware configuration in CBM was made (deletion of an unused I/O module), the issue disappeared. Our CHP thought that it might have had something to do with the task time allocation and the CPU load, so they adjusted the delays a bit to avoid any overlapping between them, but once again, after 5 or 6 hours, the same behavior reappeared.


Facts:


•Hardware configuration:


◦PM861A


◾Electrical Modulebus:


•1-12 DI821


◾Optical Modulebus:


•101-104 DI821
•201-210 DO820
•301-304 DO820; 305 DI810; 306 DO820; 307 AI845; 308 AO810
•401-402 AI810; 403 AO810; 404-406 DI810; 407 DO820; 408 AI810



◦CI854


◾CI840


•1-16 UMC22-FBP
•17-22 RPBA-01
•23 CI840


◦1-4 DI810; 5-8 DO820; 9 AI845; 10 AO810; 11 AI810



◾CI860



•SV 5.0:


◦CPU load: 75% during regular production


•SV 6.0.1:


◦CPU load: 85%


After multiple logics modifications, due to ValveUni input and output variable changes, CPU load increased to 100%


•Controller shares applications and tasks with a PM864, but taking the brunt of the load (two different applications, the most connected modules)



The only pattern we have observed is that, while running SV 6.0, every 4 to 6 hours the same issue reappears. As said before, only this CPU is presenting this problem. So at the end our CHP had to downgrade the CPU to SV 5.0


One thing they would like to know is that if it would be out of the realm of possibilitiy to think that, having no Modulebus scan cycle time set and seeing as the CPU load gets so high, either the tasks are not ending or there is no time to write to the outputs, so they go to their default (“0” in this case).


The rest of the system (servers, workstations and other controllers) are all running SV6.0.1, it is only this particular one that has had issues.


Please, let me know if any more information is needed. Thank you all in advance.


Add New Comment


cedelgadog   

asked 3 months ago
Closed



Answers

0

Duplicated?

http://www402.abbext.com/Output-Channels-1-0-repeatedly-8...

Please ask regional ABB to open a support case!

Stefan Stromqvist   

answered 3 months ago


 


By cedelgadog on 8/22/2017 | Like (0) | Report

Yes, it is actually the same case. How should we proceed, then?


By Stefan Stromqvist on 8/22/2017 | Like (0) | Report

Your regional ABB contact should be able to assist you. Chile belong to the regional action center in Wickliffe, OH, USA.

The Wickliffe team will escalated to Center of Excellence (=Malmö, Sweden) if necessary.


Add New Comment


0

Hi

Please Check the controller hardware settings.

In the "Copy unconnected channels" option, select the "None" option. It will be ok.



 

Mok_6430   

answered 3 months ago


 


By Stefan Stromqvist on 8/24/2017 | Like (0) | Report

I have, from a trusted source, received information that this is a recommended action.

Please, do contact your regional ABB support center or sales representative - as a customer on recent version(s) you are entitled to support/warranty.


By cedelgadog on 8/24/2017 | Like (0) | Report

Perfect, we will try that and let you know. Thank you all for your support.


Add New Comment



Get weekly AKS updates


Partner Exclusive Webinars

 

> – Login to the partner portal to register



Points Redemption Program - Redeem your points for ABB training, Bluetooth speakers and mugs. Terms and conditions >


Earn points when you refer a friend
AKS Referral Program is "Live" - Learn more



AKS Experts


avatar
Ask Rob Lyon   

Rank: 3

info@lymac.co.nz I'm an independent DCS software and commissioning engineer with extensive experience in 800xA and other ABB products. I've worked in almost every corner of the world and still haven't seen it all.


avatar
Ask Govindaraj   

Rank: 10

Working in ABB India Operation Center. Have Project engineering and commissioning experience in ABB 800xA, Freelance, AC500.


avatar
Ask kstoilov   

Rank: 15

Control System Engineer: 800xA, Compact 800, AC500, AC31-50, Advant Master, Simatic, AC&DC Drives 11 years worked for ABB - Control Systems


avatar
Ask Flavio Mussolin   

Rank: 4

ABB AVP, Senior Electronic and Automation Engineer with over 30 years of experience in the field of process automation automotive, pharmaceutical, hollow glass, steel and rolling.


avatar
Ask Stefan Stromqvist   

Rank: 1

I joined ABB in the year of 1994 and has since 1999 been working as a Service & Support Engineer at BU Control Technologies in Västerås, Sweden. My areas of expertise are: 800xA Base, 800xA for Advant Master, Information Management, operating systems, RNRP and Ethernet comms/networking in general.


avatar
Ask nikismith   

Rank: 266

I have been a part of the Recording & Control Factory team for 17 years in total, having spent a number of years as a repairs technician withi the manufacturing department, but being in my current role for 9 years now.


avatar
Ask MMM   

Rank: 5

ABB PA CT Technical Support


avatar
Ask Harsha.D   

Rank: 6

Tech.Support,software and commisioning engineer with Proficient knowledge in 800xA and its products, RNRP,Networking in general.


avatar
Ask Dieter Henkel   

Rank: 23


avatar
Ask Sumit Gargav   

Rank: 2

I have worked with Freelance in majority, with 800xA FD and Melody system partly. Also had opportunity to work with Protocols - HART,Profibus,FF & Modbus.